Wat doen we?

Door middel van runningtherapie, acceptance and commitment therapy (ACT) en hartcoherentie geven we mensen tools in handen om sturing te geven aan balans in hun lichaam en daarmee ruimte in hun hoofd. Runningtherapie is een vorm van bewegen die voor iedereen geschikt is. Er is geen basisconditie nodig om te starten. Het doel is om het lichaam in balans te brengen en niet om een bepaalde afstand binnen een bepaalde tijd te rennen. Dat betekent dat individuele doelen verschillen; de één kan leren om lopen iets langer vol te houden, de ander kan leren energie te doseren door minder hard te lopen. Door runningtherapie in groepsverband aan te bieden ontstaat er een gedeelde ervaring die zorgt voor verbinding. Daarnaast kan het de motivatie om vaker (met elkaar) te bewegen verhogen. Het meten van hartcoherentie geeft informatie over de mate waarin je lichaam in staat is om zich aan te passen aan de omstandigheden, bijvoorbeeld van een inspannende activiteit zoals de trap oprennen naar rust. Door middel van ademhaling kun je daar sturing aan leren geven, zodat je lichaam in balans blijft en je helder kunt blijven denken. ACT is een therapievorm die mensen helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden. We gebruiken hier oefeningen en technieken uit die mensen kunnen gebruiken in het dagelijks leen.

Wij bieden modules aan van 4 weken waarin we in wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur in een groep aan de slag gaan met persoonlijke doelen. Runningtherapie, ACT-oefeningen en hartcoherentie worden hierbij ingezet om de veerkracht en vitaliteit te herstellen en bevorderen.

Voor wie?

Voor iedereen die zijn of haar veerkracht wil versterken, een gezondere leefstijl wil opbouwen en een prettigere balans in het dagelijks leven wil bereiken. Via de werkgever kunnen mensen zich aanmelden en kan dit bekostigd worden vanuit het vitaliteitsbudget. Mensen kunnen zich ook op eigen initiatief aanmelden.

De sessies vinden plaats in Alkmaar (Marconistraat 5).

De eerstvolgende groep start op donderdag 11 januari 2024 (14.30-17.00).

null

Waarom?

Onze maatschappij wordt gekenmerkt door een hoge mate van stress. Stress is een vorm van spanning. Stress op zichzelf is niet schadelijk -sterker nog, het lichaam heeft het nodig en kan hier heel goed mee omgaan-, alleen een langdurige disbalans heeft negatieve gevolgen.

De huidige maatschappij vraagt dat we vaak “aan” staan en onvoldoende voor ons zelf zorgen. Vaak herkennen we dit te laat of voelen we druk om door te gaan en ontstaan er problemen in ons functioneren. Dit maakt dat er continue stress ervaren wordt door het lichaam met bijbehorende lichamelijke reacties aangezien het lichaam stress vaak al eerder herkent dan het hoofd. Dit vertaalt zich in lichamelijke klachten, snelle ademhaling of snelle hartslag. Door eerder aandacht te schenken aan een gezond evenwicht tussen in- en ontspanning, kunnen mentale problemen worden voorkomen. Een omgeving waarin deze waarden worden gedeeld, vergroot de kans een verandering aan te brengen en draagt bij aan verbinding met anderen.

null

Runningtherapie draagt bij aan het op een positieve manier met stress leren omgaan en de balans tussen in- en ontspanning leren voelen. Het is een bewezen effectieve interventie gericht op psychische klachten maar juist ook wanneer er (nog) geen psychische klachten zijn, kan het (hard)lopen positieve resultaten teweeg brengen zoals een beter slaapritme, meer levenslust, een betere stemming en minder angstig/onrustige gevoelens.

Hartcoherentie wordt ondersteunend ingezet om m.b.v. biofeedback mensen te helpen meer zicht en invloed te laten krijgen op de mate waarin hun lichaam en hoofd in balans zijn. Middels een oorsensor die is verbonden met de computer, wordt de hartslag geregistreerd en het hartritmepatroon zichtbaar gemaakt. Voor meer informatie over hartcoherentie, zie https://www.heartmathbenelux.com/nl/info/wat-is-hrv-en-hartcoherentie.

Natuur

Wat kost het?

De kosten voor een module van 4 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur bedragen € 195,- (excl. btw) per persoon.

Individuele trajecten zijn mogelijk, neem hierover gerust contact op.

Werkloopt is een samenwerking tussen IndivUniek en depsycholoopt.nl, betaling verloopt via één van beiden.